UNM Cancer Research Center

Located on the University of New Mexico Health Sciences Center campus, the Cancer Research Center houses three floors of modular biomedical research laboratories and one floor of the Epidemiology and Tumor Registry Department offices of the UNM cancer research program.

Construction utilized concrete frame and pan joist. The exterior surface materials are a combination of stucco finish EIFS, steel and aluminum windows and sunshades and modular acid-stained thinshell concrete panels. The panels’ geometry reflects the layout of the interior laboratory modules, which are located in the wet laboratory areas. The facility’s design responds to the adjacent architectural context and communicates the rigor and discipline of the building’s mission.

The new facility is connected to the existing Health Sciences Center by a bridge. This bridge is a double-T concrete beam cantilevered over a concrete support pier. It contains suspended glass wind/rain panels.

The interior public areas’ flooring consists of multicolored stone tile, and the walls consist of stone and natural plaster. Laboratory casework is brightly hued, which is set off by white wall and floor finishes and natural light.